2019. július 18., csütörtök

Sárgadinnye szörp




A sárgadinnye azon gyümölcsök közé tartozik, amit vagy nagyon szeret valaki, vagy nagyon nem szeret valaki. Én az előbbiek táborát gyarapítom, imádom a sárgadinnyét. Ezért majdnem minden évben kreálok belőle valamit, hogy kicsit elvigyem a télbe is ezt a mennyei gyümölcsöt.

Ma egy nagyobb dinnyét vettem, azzal a céllal, hogy mire hazaérek a városból, kitalálom, hogy mi készüljön belőle.

Mivel a sárgabarack még mindig folyik a fáról, nem is volt nehéz kitalálni, hogy mi legyen belőle. Úgy gondoltam, hogy készítek 2:1 arányban lekvárt. Tehát két rész barack, egy rész dinnye.

Neki is álltam megtisztítani a dinnyét, és előkészítettem a sárgabarackot is.


Összeraktam a lassú prést, és először a dinnyét eresztettem át rajta. Hát szívem szerint a kifolyócső alá tartottam volna a számat, és nyeltem volna a dinnye levét, mint kacsa a nokedlit.



Na de miért is akarok én ebből a mennyei léből lekvárt főzni??
Nem, nem lesz lekvár! Szörp lesz, és punktum.

Tehát fogtam 1 kg szirupcukrot, feltettem 7,5 dl vízben a tűzhelyre, és oldódásig melegítettem, addig tovább préseltem a dinnyét. (ha nincs késznél szirupcukor, akkor kristálycukor és kb. 10 g citromsav kell)


7 dl lé jött ki a sárgadinnyéből. 



Mikor a cukor feloldódott, hozzáöntöttem a gyümölcslevet a sziruphoz, és kicsit együtt is összemelegítettem, de nem forraltam fel. Leszedtem a habot és üvegekbe töltöttem a kész szörpöt.


Betettem a befőzőautomatába pihenni kicsit, mert még hátra volt a barack préselése.

A dinnye rostja kb. 12 dkg lett. Ezt egy kis lábasba tettem. 


Préseltem hozzá annyi sárgabarackot, amivel kiegészítettem 1 kg-ra a dinnye rostot.

Botmixerrel a dinnyét eldolgoztam simára. Kimértem 25 dkg cukrot, amihez hozzákevertem a Dr. Oetker 4:1 dzsemfixálót. Forrástól számítva 3 percig főztem, forrón üvegekbe töltöttem. Minden üveget azonnal zárok és fejre állítok 10 percre. Azután visszaforgatom és készen is vagyok a lekvárral. 


Kipréseltem a többi barackot, amit két 1,7 l-es üvegbe raktam és mehettek az automatába a sárgadinnye szörphöz.

90 fokon 30 percig dunsztoltam őket. 

A szörpnél a dinnye másnapra leül az üveg aljára, de nincs ezzel semmi probléma. 


Fogyasztáskor mindig fel kell rázni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése