A
sárgadinnye azon gyümölcsök közé tartozik, amit vagy nagyon szeret valaki, vagy
nagyon nem szeret valaki. Én az előbbiek táborát gyarapítom, imádom a sárgadinnyét.
Ezért majdnem minden évben kreálok belőle valamit, hogy kicsit elvigyem a télbe
is ezt a mennyei gyümölcsöt.
Ma egy
nagyobb dinnyét vettem, azzal a céllal, hogy mire hazaérek a városból, kitalálom,
hogy mi készüljön belőle.
Mivel a
sárgabarack még mindig folyik a fáról, nem is volt nehéz kitalálni, hogy mi
legyen belőle. Úgy gondoltam, hogy készítek 2:1 arányban lekvárt. Tehát két
rész barack, egy rész dinnye.
Neki is
álltam megtisztítani a dinnyét, és előkészítettem a sárgabarackot is.
Összeraktam
a lassú prést, és először a dinnyét eresztettem át rajta. Hát szívem szerint a
kifolyócső alá tartottam volna a számat, és nyeltem volna a dinnye levét, mint
kacsa a nokedlit.
Na de miért
is akarok én ebből a mennyei léből lekvárt főzni??
Nem, nem
lesz lekvár! Szörp lesz, és punktum.
Tehát
fogtam 1 kg szirupcukrot, feltettem 7,5 dl vízben a tűzhelyre, és oldódásig
melegítettem, addig tovább préseltem a dinnyét. (ha nincs késznél szirupcukor,
akkor kristálycukor és kb. 10 g citromsav kell)
7 dl lé jött ki a sárgadinnyéből.
Mikor
a cukor feloldódott, hozzáöntöttem a gyümölcslevet a sziruphoz, és kicsit
együtt is összemelegítettem, de nem forraltam fel. Leszedtem a habot és
üvegekbe töltöttem a kész szörpöt.
Betettem a
befőzőautomatába pihenni kicsit, mert még hátra volt a barack préselése.
A dinnye
rostja kb. 12 dkg lett. Ezt egy kis lábasba tettem.
Préseltem hozzá annyi sárgabarackot, amivel kiegészítettem 1 kg-ra a dinnye rostot.
Botmixerrel
a dinnyét eldolgoztam simára. Kimértem 25
dkg cukrot, amihez hozzákevertem a Dr.
Oetker 4:1 dzsemfixálót. Forrástól számítva 3 percig főztem, forrón üvegekbe töltöttem. Minden üveget azonnal zárok és fejre állítok 10 percre. Azután visszaforgatom és készen is vagyok a lekvárral.
Kipréseltem
a többi barackot, amit két 1,7 l-es üvegbe raktam és mehettek az automatába a
sárgadinnye szörphöz.
90 fokon 30 percig dunsztoltam őket.
A szörpnél a dinnye másnapra leül az üveg aljára, de nincs ezzel semmi probléma.
Fogyasztáskor mindig fel kell rázni.
A szörpnél a dinnye másnapra leül az üveg aljára, de nincs ezzel semmi probléma.
Fogyasztáskor mindig fel kell rázni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése