Ecetes Chili paprika hideg
eljárással
Hozzávalók:
- 8 dl csapvíz
- 4 evőkanál 10% ecet
- 1 mokkáskanál konyhasó
- 1 evőkanál kristálycukor
- chili paprika (akár több féle is vegyesen)
- egész bors
- mustármag
- kicsike babérlevél
Elkészítés:
A Chili
paprikákat jól megmossuk, szárát levagdossuk.
Kicsi 2,5
dl-es üvegekbe rakosgatjuk.
Minden üveghez adunk pár szem egész borsot, 1/2
mokkáskanálnyi mustármagot és egy kis darabka babérlevelet.
A vízhez
adjuk az ecetet, sót, cukrot és teljes oldódásig kevergetjük.
Ha
feloldódott a só és a cukor ráöntjük a Chilire.
Lezárjuk az üvegeket és 85 fokon 25 percig dunsztoljuk befőzőautomatában.
Legalább 1
hónapig érleljük és csak azután kezdjük el fogyasztani.
Őrölt Chili
Hozzávalók:
Szárított
Chili paprika
A legegyszerűbb és legelterjedtebb mód a felfűzött Chili paprika szárítás.
Elkészítés:
A Kis Chili
paprikákat meg kell szárítani ehhez a recepthez.
Száríthatjuk
felfűzve, száraz, de meleg helyen, ez hosszabb időt vesz igénybe.
Száríthatjuk
aszalógépben is, ami gyorsabb eljárás.
Mikor
elkészült a szárított csili, egy aprítógépbe tesszük a szárától megszabadított
paprikákat és durvára daráljuk.
Ezután a kávédarálóban finom porrá őröljük a
paprikánkat és kis üvegbe töltjük, légmentesen lezárjuk.
Akinek
szuper aprítója van és tud vele finom porrá őrölni, az a kávédarálós rész
kihagyhatja.
Korlátlan
ideig eláll.
Nagyon
vigyázzunk a Chili porral, ugyanis a légutakat őrületes módon égetheti, ezért,
vagy szabad levegőn daráljuk, vagy tegyünk egy maszkot vagy valami
védőfelszerelést a szánk és orrunk elé.
Én mikor
készítettem, erre nem gondoltam, így pórul is jártam. Igaz a légutak
kitisztultak becsülettel, de borzalmasan égetett!
Olajos Chili paprikák
A
hozzávalók megegyeznek a fenti ecetes Chiliével, annyival kiegészítve, hogy
üvegenként 2 ek. olaj kerül az üvegek tetejére zárásként.
Nem kell dunsztolni!
Chili paprika Oliva olajban
Hozzávalók:
- Chili paprika
- Extra szűz Oliva olaj
- színes egész bors
- mustármag
- babérlevélke
Elkészítés:
A paprikát
megmossuk, jól lecsepegtetjük, megszárítjuk.
Szárát és a
kis zöld sapkáját eltávolítjuk és kicsi üvegekbe rakjuk, melyekbe elsőként
beleszórjuk a fűszereket.
Mikor az
üveg megtelt a kis Chilikkel, felöntjük az olajjal és lezárjuk légmentesen.
Ebben az
esetben nem csak a paprikát fogyaszthatjuk el, de magát az olajat is
felhasználhatjuk majd ételekhez, salátákhoz.
De vigyázat, mert méregerős lesz,
így csak épp cseppnyit kell használni mindenhez belőle.
Nem kell dunsztolni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése