2019. július 27., szombat

Variációk Chilire




Ecetes Chili paprika hideg eljárással
Hozzávalók:
  • 8 dl csapvíz
  • 4 evőkanál 10% ecet
  • 1 mokkáskanál konyhasó
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • chili paprika (akár több féle is vegyesen) 
  • egész bors
  • mustármag
  • kicsike babérlevél

Elkészítés:
A Chili paprikákat jól megmossuk, szárát levagdossuk.
Kicsi 2,5 dl-es üvegekbe rakosgatjuk. 

Minden üveghez adunk pár szem egész borsot, 1/2 mokkáskanálnyi mustármagot és egy kis darabka babérlevelet.

A vízhez adjuk az ecetet, sót, cukrot és teljes oldódásig kevergetjük.
Ha feloldódott a só és a cukor ráöntjük a Chilire. 
Lezárjuk az üvegeket és 85 fokon 25 percig dunsztoljuk befőzőautomatában.
Legalább 1 hónapig érleljük és csak azután kezdjük el fogyasztani.

Őrölt Chili


Hozzávalók:
Szárított Chili paprika


A legegyszerűbb és legelterjedtebb mód a felfűzött Chili paprika szárítás.

Elkészítés:
A Kis Chili paprikákat meg kell szárítani ehhez a recepthez.

Száríthatjuk felfűzve, száraz, de meleg helyen, ez hosszabb időt vesz igénybe.
Száríthatjuk aszalógépben is, ami gyorsabb eljárás.

Mikor elkészült a szárított csili, egy aprítógépbe tesszük a szárától megszabadított paprikákat és durvára daráljuk. 

Ezután a kávédarálóban finom porrá őröljük a paprikánkat és kis üvegbe töltjük, légmentesen lezárjuk.

Akinek szuper aprítója van és tud vele finom porrá őrölni, az a kávédarálós rész kihagyhatja.

Korlátlan ideig eláll.

Nagyon vigyázzunk a Chili porral, ugyanis a légutakat őrületes módon égetheti, ezért, vagy szabad levegőn daráljuk, vagy tegyünk egy maszkot vagy valami védőfelszerelést a szánk és orrunk elé.

Én mikor készítettem, erre nem gondoltam, így pórul is jártam. Igaz a légutak kitisztultak becsülettel, de borzalmasan égetett!

Olajos Chili paprikák


A hozzávalók megegyeznek a fenti ecetes Chiliével, annyival kiegészítve, hogy üvegenként 2 ek. olaj kerül az üvegek tetejére zárásként. 

Nem kell dunsztolni!

Chili paprika Oliva olajban



Hozzávalók:
  • Chili paprika
  • Extra szűz Oliva olaj
  • színes egész bors
  • mustármag
  • babérlevélke

Elkészítés:
A paprikát megmossuk, jól lecsepegtetjük, megszárítjuk.
Szárát és a kis zöld sapkáját eltávolítjuk és kicsi üvegekbe rakjuk, melyekbe elsőként beleszórjuk a fűszereket.

Mikor az üveg megtelt a kis Chilikkel, felöntjük az olajjal és lezárjuk légmentesen.

Ebben az esetben nem csak a paprikát fogyaszthatjuk el, de magát az olajat is felhasználhatjuk majd ételekhez, salátákhoz. 

De vigyázat, mert méregerős lesz, így csak épp cseppnyit kell használni mindenhez belőle.

Nem kell dunsztolni!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése