2019. augusztus 20., kedd

Krémleves alapok télire




Almakrémleves alap
Hozzávalók:
  • 425 g tisztított alma
  • 4 ek cukor
  • csipet só
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • 0,3 l víz vagy amennyi épp csak ellepi
  • 1-1 csipet narancs és citromhéj

Elkészítés:
A tisztított darabolt almát beleöntöm a leves készítőbe.
Ráteszem a fűszereket és a vizet. Lezárom az edényt és leves programot kapcsolok. Mivel ez a gép turmixol is, így nem kell elővenni a pépesítéshez a botmixert.







Mikor kész az alapunk, kis üvegekbe adagoljuk és Ella kuktában 








kézi beállításon 2 percig dunsztoljuk. A program végén kikapcsoljuk Ellát és hagyjuk kihűlni a leves alapunkat a kuktában. Ez eltarthat akár egy napig is.










Ezután kiszedjük, címkézzük és mehetnek a polcra.
Télen mikor megkívánjuk, akkor tejszínnel kevert pudingporral krémesre főzzük. Tehetünk bele friss almadarabokat vagy almabefőttet.

Ezt az alapot készíthetjük a lepotyogott almából, természetesen a hibás részek eltávolítása után. Én is abból készítettem.

Szilva krémleves alap



Hozzávalók:
  • 400 g szilva tisztítva
  • 4 ek cukor
  • csipet só
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • 0,3 l víz vagy amennyi épp csak ellepi
  • 1-1 csipet narancs és citromhéj

Elkészítés:
Megegyezik az almakrémlevesével


Ma készült alma-szilva vegyesen is!

Megjegyzés: Minden gyümölcsből készíthetünk így elő leves alapot, akár magában, akár vegyesen is. Sőt zöldségekből is!!
Fűszerezni ízlés szerint bármivel lehet. Lehet egy kis gyömbérrel, kardamommal, stb. fűszerezni. Ki, mit szeret.

Én 3 dl-es üvegekbe tettem, kettőnknek ez bőven elég, ha pedig többen leszünk, akkor kettőt bontok majd meg!

Természetesen hagyományos lábasban is elkészíthető, akkor botmixerrel kell pépesíteni. Ha pedig ELLA főzi, akkor kézi beállítás 2 perc és botmixerezés szintén.

Befőzőautomatában a gyümölcsöknek, zöldségeknek megfelelő idő kell a dunsztoláshoz. Alma esetében: 85 fok 30 perc, Ringló szilva esetében 80 fok 30 perc. Tehát ha együtt automatázzuk, akkor a magasabb értéken, tehát 85 fokon 30 percig dunsztoljuk a levesalapokat. 

Ezzel a géppel úgy is készíthetünk leveseket, hogy csak egy részét turmixolja össze. Ehhez benne kell lennie a képen látható szűrőnek. Amit a szűrő belsejébe rakunk, csak azt fogja pürésíteni, amit kívül köréje, azok megfőnek és egyben maradnak. Legközelebb készítek így is.


Én ezzel az ügyes kis géppel készítem a krémleveseket, magtejeket, stb.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése