Hozzávalók:
- 2 kg gesztenye (tisztított súly)
- 1 kg cukor
- 1 l víz
- rum - min. 54%-os
Elkészítés:
A
gesztenyét én nyersen pucolom meg egy kis pengéjű, jó éles késsel. Nagyon kell
vigyázni, nehogy a kezünkbe szúrjuk a kést.
Aki nem bátor, vagy nem biztos a keze, az vagdossa be a
gesztenyét és főzze meg félig, majd pucolja forrón, de ekkor más az elkészítés
menete is kicsit. Az ujjaim ugyan csak megfájdulnak mire végzek egy-egy adag pucolásával.
Így csak biztos kezűek álljanak neki!!!!
Nagyon kemény a frissen szedett gesztenye héja is, ami pedig már ki is van szárítva, azt ne is így pucoljuk, hanem előfőzve!
Nyers pucolásnál a készítés:
Keverjük
össze a vizet és a cukrot, majd forraljuk össze. Mikor forr, akkor tegyük bele
a megtisztított gesztenyét. Újra forrástól 10-15 percig főzzük úgy, hogy végig
forrjon a szirup. Közben néha keverjük meg.
Dunsztolás előtti állapot. |
Ezután
tiszta üvegekbe szedjük a gesztenyét, majd a szirupot elosztjuk rajtuk
egyenletesen.
Minden
üvegre (esetemben 3 dl-es üvegek) 2 ek minimum 54 fokos rumot teszünk.
Lezárjuk az
üvegeket.
Befőzőautomatába
tesszük és 85 fokon 10 percig
dunsztoljuk. Ez idők alatt finomra megfő a gesztenye, de nem esik szét.
Szépen
lehet vele süteményeket, pohárkrémeket, tortákat, pudingokat díszíteni.
Előfőzött gesztenye esetébe a
készítés:
Az
előfőzött, megtisztított gesztenyét az üvegekbe rakjuk.
A vízből és
cukorból nagyon sűrű szirupot főzünk.
Elosztjuk a
szirupot az üvegekbe. Innentől aztán ugyan úgy járunk el. Mehet rá a rum,
lezárjuk és befőzőautomatában dunsztoljuk.
Ha csak
intelligens kuktád van, akkor kézi beállítás 1 perc elegendő, tehát a kuktánál
figyeld, mert alapból 2 percet állít be. Az nem módosítható (úgy tudom, nem
próbáltam még).
Hagyd, hogy
a gőz magától távozzon a kuktából és nyitás után szedd ki a kész gesztenye
befőttet.
Megjegyzés: Ha kevesebb vagy éppen több gesztenyéd
van, akkor természetesen arányosan mérj mindent hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése