2019. október 8., kedd

Rumos gesztenyebefőtt



Hozzávalók:
  • 2 kg gesztenye (tisztított súly)
  • 1 kg cukor
  • 1 l víz
  • rum - min. 54%-os 

Elkészítés:




A gesztenyét én nyersen pucolom meg egy kis pengéjű, jó éles késsel. Nagyon kell vigyázni, nehogy a kezünkbe szúrjuk a kést. 



Aki nem bátor, vagy nem biztos a keze, az vagdossa be a gesztenyét és főzze meg félig, majd pucolja forrón, de ekkor más az elkészítés menete is kicsit. Az ujjaim ugyan csak megfájdulnak mire végzek egy-egy adag pucolásával. 

Így csak biztos kezűek álljanak neki!!!! 

Nagyon kemény a frissen szedett gesztenye héja is, ami pedig már ki is van szárítva, azt ne is így pucoljuk, hanem előfőzve!

Nyers pucolásnál a készítés:





Keverjük össze a vizet és a cukrot, majd forraljuk össze. Mikor forr, akkor tegyük bele a megtisztított gesztenyét. Újra forrástól 10-15 percig főzzük úgy, hogy végig forrjon a szirup. Közben néha keverjük meg.



Dunsztolás előtti állapot.




Ezután tiszta üvegekbe szedjük a gesztenyét, majd a szirupot elosztjuk rajtuk egyenletesen.
Minden üvegre (esetemben 3 dl-es üvegek) 2 ek minimum 54 fokos rumot teszünk.
Lezárjuk az üvegeket.











Befőzőautomatába tesszük és 85 fokon 10 percig dunsztoljuk. Ez idők alatt finomra megfő a gesztenye, de nem esik szét.
Szépen lehet vele süteményeket, pohárkrémeket, tortákat, pudingokat díszíteni.

Előfőzött gesztenye esetébe a készítés:
Az előfőzött, megtisztított gesztenyét az üvegekbe rakjuk.
A vízből és cukorból nagyon sűrű szirupot főzünk.
Elosztjuk a szirupot az üvegekbe. Innentől aztán ugyan úgy járunk el. Mehet rá a rum, lezárjuk és befőzőautomatában dunsztoljuk.
Ha csak intelligens kuktád van, akkor kézi beállítás 1 perc elegendő, tehát a kuktánál figyeld, mert alapból 2 percet állít be. Az nem módosítható (úgy tudom, nem próbáltam még).
Hagyd, hogy a gőz magától távozzon a kuktából és nyitás után szedd ki a kész gesztenye befőttet.

Megjegyzés: Ha kevesebb vagy éppen több gesztenyéd van, akkor természetesen arányosan mérj mindent hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése