2020. november 16., hétfő

Fügefalevél szörp

 

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 1 kg szirupcukor vagy 1 kg kristálycukor és 15 g citromsav
  • 1 citrom leve
  • 5 db szép fügefalevél

Elkészítés:

A füge levelek szárát eltávolítom, azt a tejnedves részt nem szabad felhasználni, mert keserű lesz tőle a szörp és allergiát is okozhat, tehát a bőrünkhöz se érjen a tejnedv lehetőleg, ha érzékenyek vagyunk rá. A leveleket jól megmossuk, leszárítjuk.

Közben elkészítjük a szirupot. Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, és felfőzzük kicsit.

Ezután teljesen kihűtjük.

Mikor kihűlt a szirup, belekeverjük a citromlevet és apróra tépkedve vagy vagdalva a leveleket is.

Így hagyjuk lefedve ázni pár órát vagy akár egy éjszakát.

Ezután turmixszoljuk a levelekkel együtt.

Sűrű szövésű vásznon vagy pelenka anyagon átszűrjük.



Nem kötelező átszűrni, de akkor turmix helyett smoothie készítővel turmixszoljuk, mert az teljesen eltünteti a levél darabkákat, krémesebbre, simábbra tudja turmixszolni, míg a sima turmix erre nem alkalmas. Legközelebb én is a smoothie készítővel csinálom.

Ha frissen szeretnénk fogyasztani, akkor üvegbe töltjük, és hűtőben tárolható.

Amennyiben télire tesszük el, akkor üvegezés után 85 fokon 25 percig dunsztoljuk a befőzőautomatában. 

Amennyiben csak friss fogyasztásra szeretnél készíteni, akkor ilyen csodás színe lesz a szörpnek. Ebben az esetben viszont hűtőben tárolható csak, amíg el nem fogy, ez max. 2 hét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése