Télen is
lehet befőzni.
Már nem
bírtam egyedül a naspolyát pusztítani, így lekvárrá alakítottam.
Hozzávalók:
- kb 1,5 kg naspolya
- 1 púpos tk narancspor
- 10 dkg cukor
- reszelt citrom és narancshéj
- 1/2 mk őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 ek citromlé
- 1 ek narancsaroma
Elkészítés:
A naspolyát óvatosan megmostam, majd Ella edényébe tettem. 1 dl vizet öntöttem hozzá. Bekapcsoltam Ellát Gőz - Zöldség programra, és megpároltam a naspolyát. Mikor a kukta nyitható lett, átpasszíroztam egy leves szűrőn a főtt naspolyát.
A nagy
magok miatt szóba sem jöhet gépi passzírozás.
Ezután
megmértem a pépet, ami 1 kg lett.
Feltettem a
tűzhelyre, forrásig melegítettem. Közben a cukorhoz kevertem a narancsport,
citrom és narancshéjat, a fűszereket.
Mikor
forrott a naspolya, beleöntöttem a fűszeres cukrot.
Újra
forrástól kb. 10 percig főztem.
Vigyázat pufog,
tehát folyamatosan kell keverni ha forr.
10 perc
főzés után hozzákevertem a citromlevet és a narancsaromát és forrón kis
üvegekbe töltöttem.
10 percre fejre
állítottam az üvegeke, majd visszaforgattam és készen is vagyunk.
Lehet
feldíszítve akár karácsonyra ínyenceknek gasztro ajándék is.
A naspolyánál semmilyen zselésítőre nincs szükségünk, ugyanis rengeteg pektin található a gyümölcsben, a héjában is. Ezért is nem kell megpucolni főzés előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése