Hozzávalók:
- 2 nagy marék mentalevél
- 2 db BIO citrom
- 3,5 l víz
- 2 kg cukor, amiből egy lehet szirupcukor
(ha nincs szirupcukor, akkor 1 mk citromsav kell hozzá)
- 15-20 dkg eper
Elkészítés:
A mentát
jól megmossuk és a leveleket egy fazékba vagy tálba tesszük. A vizet felforraljuk,
és a levelekre öntjük. A citromokat rákarikázzuk, és lefedve 24 órát hagyjuk
ázni. A citromokat ki is facsarhatjuk és akkor csak a héjakat daraboljuk a
levélhez. A citromlevet másnapig pedig hűtőbe tesszük.
Én most karikáztam.
Másnap elővesszük a lassú prést és a mentaleveleket és a citromkarikák húsát átnyomatjuk a lassú présen. Utána pedig az epreket is a lassú présbe tesszük.
Ezután
átszűrve (nekem van szűrő a présemhez) a szintén leszűrt léhez öntjük. Összekeverjük.
Ha csak cukrot használunk, akkor a mentás-epres léhez adjuk a cukrot és a
citromsavat. Ha van szirupcukrunk, akkor veszünk ki, kb. 7 dl levet a fazékból
egy kisebb lábosba, hozzáadjuk a szirupcukrot és addig melegítjük, amíg a cukor
elolvad és kezd sűrűsödni a szirupunk. Nem forraljuk! Mikor kész, hozzáadjuk a mentás-epres léhez és
jól összekeverjük.
Üvegekbe töltjük a szörpöt, lezárjuk őket, majd a befőzőautomatában 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.
Címkézés
után mehet a polcra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése